top of page
Zoeken

5 Tips voor meer variatieGezonde voeding is ontzettend belangrijk. Maar wat misschien nog wel minstens zo belangrijk is, is variatie. Als gewoontedieren gaat dit niet altijd vanzelf en zijn we vaak zelfs geneigd om steeds terug te vallen op dezelfde groenten, gerechten en routines. En dit hoeft helemaal niet verkeerd te zijn, toch kan een beetje extra variatie voor een hoop mensen geen kwaad. Daarom deel ik vandaag mijn top 5 tips voor meer variatie in jouw voedingspatroon!


Kies kleur


Misschien wel de meest belangrijke tip voor een gevarieerd voedingspatroon is om te kiezen voor kleur. Waarschijnlijk heb je mij dit al een keer of honderd horen zeggen, maar omdat het zo belangrijk is wil ik het nog een keertje uitlichten. Iedere kleur groenten en fruit heeft zijn eigen gezondheidsvoordelen. Zo zijn groene groenten rijk in vitamine K en bevatten veel Ijzer. Oranje groenten zoals wortel, zoete aardappel en pompoen zitten dan weer bommetje vol vitamine A. En hetzelfde geldt voor fruit. Een banaan heeft veel kalium, een kiwi vitamine C, bosbessen zijn rijk aan anti-oxidanten. Wanneer je elke dag iets anders kiest weet je zeker dat je alle gezondheidsvoordelen mee pakt en haal je het beste uit jouw voedingspatroon..


Kook wekelijks een nieuw recept


Mijn tweede tip voor meer variatie in jouw voedingspatroon is om minimaal één keer per week een nieuw recept te koken. Misschien heb je een boekenplank vol met kookboeken waar je minder vaak naar kijkt dan je zou willen, dan is dit je kans om hier meer gebruik van te maken! Maar ook als je geen kookboeken hebt kan je op internet eindeloos veel heerlijke recepten vinden, zo post ik ook regelmatig recepten op mijn blog. Zelf merk ik dat, zeker wanneer ik een drukke periode heb ik steeds terugkeer naar dezelfde recepten. Alhoewel daar niets mis mee hoeft te zijn is het wel een ontzettend leuke (en lekkere!) uitdaging om wekelijks iets nieuws te proberen. Bijvoorbeeld op een vrijdag of in het weekend. Wie weet loop je zomaar tegen een smaakcombinatie aan die je anders nooit had geprobeerd. Of misschien een gezondere variant van een van jouw favoriete recepten van vroeger. De opties voor nieuwe recepten zijn eindeloos en je kan zeker punten scoren voor variatie.


Verschillende keukens


Nog een leuke tip voor meer variatie is om gerechten te koken uit verschillende keukens. Ik kook bijvoorbeeld regelmatig Italiaans, Mexicaans, Japans of Thaïs. Er is vast ook wel een wereldkeuken in jou op gekomen waar jij gek op bent en waar jouw gerechten vaak inspiratie vandaan halen. Maar misschien is er ook wel een soort keuken die je nog niet zo goed kent. Ga eens lekker op zoek naar inspiratie en kook bijvoorbeeld een keer een Koreaans, Hawaïaans of Spaans gerecht.


Koop groenten en fruit die je nog niet kent


Misschien herken je het wel dat je vaak dezelfde groentes en hetzelfde fruit koopt op de markt of in de supermarkt. Zo haal ik wekelijks appels, bananen, courgette, broccoli en paprika bijvoorbeeld. En dat terwijl er zo ontzettend veel soorten, maten en smaken beschikbaar zijn. In de supermarkt kunnen de opties vrij beperkt zijn, maar wanneer je naar een turkse supermarkt, toko of markt gaat kom je geheid groenten en fruit tegen wat je nog helemaal niet kent of waarvan je simpelweg nog niet zo goed weet wat je er mee kunt maken. Mijn advies: Neem het mee! Zoek vervolgens een recept (past goed bij de tip hierboven!) met deze groente of fruitsoorten. En voor je het weet heb je een nieuwe favoriet ontdekt!


Maak een planning


De laatste tip die ik heb is om enigszins een weekplanning te maken. Ik hou mij nooit steevast aan een strakke planning, er moet natuurlijk ook ruimte zijn om iets nieuws of anders te proberen. Maar ik maar wel vaak een globale planning zodat ik weet dat er genoeg variatie in mijn week zit. Zo maak ik bijvoorbeeld één keer een pasta, dan een curry met rijst, dan een keertje noedels, (zoete)aardappel of taco’s.

Een taco tuesday is bijvoorbeeld ook een ontzettend leuk idee. Taco’s zijn een ontzettend leuke variatie op rijst of aardappelen en je kunt er eindeloos mee variëren. Als je wekelijks in plant om op dinsdag taco’s te eten hoef je alleen nog maar te bedenken met welk lekkers je ze gaat vullen en heb je gelijk een stukje variatie meegepakt.

En als je dan ook nog groentes en fruit haalt in allerlei verschillende kleuren, een vaste dag in de week reserveert om een nieuw recept te maken en regelmatig een groente- of fruitsoort in huis haalt die je nog niet kent, dan zit er zeker weten meer dan genoeg variatie in jouw voedingspatroon.


Heb jij nog leuke, vernieuwende tips voor een gevarieerd voedingspatroon? Laat het me dan vooral weten! Ik ben heel benieuwd.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page