
Hoe het komt dat je buikpijn krijgt
Eigenlijk is dat helemaal niet zo’n ingewikkeld verhaal. Peulvruchten hebben, net als vele andere plantaardige producten heel veel vezels. Vezels zijn hartstikke gezond en we moeten daar dagelijks een aardige hoeveelheid van binnenkrijgen. Deze vezels worden niet verteerd zoals dat bij koolhydraten, eiwitten en vetten wel gebeurt. Wat ze wel doen is je darmflora gezond houden.
Dagelijks moet je zo’n 30 tot 40 gram vezels eten. De meeste Nederlanders komen hier bij lange na niet aan. Nu merk ik in de praktijk dat wanneer je plantaardig gaat eten het gelijk ook een fluitje van een cent is om minimaal 40 gram vezels per dag te eten. Dit betekent wel een hele omschakeling voor je darmen. Ze zijn helemaal niet gewend om zo veel vezels te verwerken. Het kan dus zijn dat je hier last van krijgt. Met andere woorden: een opgeblazen gevoel, kramp en misschien ook winderigheid.
Een tweede mogelijke oorzaak voor buikpijn is door het stofje fytinezuur wat ook in peulvruchten zit. Wanneer je dit meer van binnen krijgt kun je hier klachten van krijgen.
Wat kun je eraan doen?
Oké mooi, nu weten we hoe het komt. Maar wat kunnen we eraan doen? Ook dat is gelukkig niet heel ingewikkeld. Je kunt twee dingen doen: Langzaam maar zeker peulvruchten introduceren in je dieet. Begin bijvoorbeeld met een halve portie peulvruchten per dag en bouw dit langzaam op. Zo krijgen je darmen de gelegenheid om te wennen aan de hoeveelheid vezels en fytinezuur. Vaak zullen de klachten met verloop van tijd minder worden.
Om fytinezuur onschadelijk te maken is het ook belangrijk om peulvruchten te weken en lang genoeg te koken. Gebruik je voorgekookte peulvruchten, bijvoorbeeld uit blik of pot, spoel ze dan goed af in een vergiet voor je ze gebruikt. Dit kan in vele gevallen ook al helpen om de klachten enigszins te verminderen.
Een andere optie is voor jezelf in kaart brengen van welke peulvruchten je meer of juist minder last krijgt. Over het algemeen worden linzen wat beter verteerd dan bonen. Ook gepureerde peulvruchten, zoals bijvoorbeeld hummus zijn ook wat zachter voor je darmen. Tot slot zijn er tegenwoordig ontzettend veel producten gemaakt met peulvruchten, bijvoorbeeld pasta’s van kikkererwten of linzen. Deze geven over het algemeen ook wat minder klachten dan wanneer je de peulvruchten op zichzelf zal eten. Maar probeer vooral zelf uit wat voor jou wel en niet werkt. Door op te schrijven wat je hebt gegeten en of je wel of geen klachten ervaart en hoe ernstig ze zijn. Iedereen is uniek dus dat kan er voor iedereen anders uit zien.
Kan ik peulvruchten niet gewoon helemaal vermijden?
Dat kan zeker. Maar ik raad je met handen en voeten aan om deze toffe bonen toch echt een kans te geven. Ze zijn namelijk ontzettend voedzaam en je lichaam zal je dankbaar zijn als je meer peulvruchten gaat eten. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bevatten ze veel vezels, maar daarnaast zijn ze ook nog een ontzettend eiwitrijk, bevatten ze belangrijke vitamines en mineralen en werken ze als antioxidant. En naast dat ze zo lief zijn voor je lichaam, zijn ze ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee én en milieu.
Krijg jij wel eens buikpijn van peulvruchten? Laat me dan vooral weten of je iets hebt aan deze tips!