top of page
Zoeken

Je bent meer dan je weegt

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022

Vandaag schrijf ik een wat meer persoonlijk blog namelijk; je bent meer dan je weegt. Ik vind het best spannend om iets zo persoonlijk te delen, maar zo veel mensen laten zich te veel leiden door hun gewicht. Daarom wil ik vandaag vertellen waarom je gewicht maar zo een ontzettend klein gedeelte weerspiegeld. Alles wat er vanbinnen gebeurt is vele malen belangrijker dan het getal wat op de weegschaal staat.


Herken je dit? Je wilt afvallen of aankomen en staat daarom regelmatig – al dan niet elke dag – op de weegschaal. Hoe jij je voelt over jezelf en wat jij vandaag eet is gebaseerd op het getal wat jij vanmorgen hebt zien staan. Voor sommige zal dit heel heftig klinken, maar voor vele is dit de realiteit. En dat terwijl dit helemaal niet nodig is.


Begrijp me niet verkeerd; bij (ernstig) over- of ondergewicht is het gewicht een belangrijke leidraad om in de gaten te houden en een makkelijke tool om visueel te maken of je op de goede weg bent. Toch is het maar een klein gedeelde van alle verschillende aspecten die je gezondheid weergeven. Ik heb vaak cliënten die mij vol trots vertellen hoeveel kilo ze kwijt zijn geraakt of hoeveel ze zijn aangekomen. Ik zeg dan altijd; ‘Heel goed, maar hoe voel jij je? Heb je meer energie, geniet van je dagelijks leven en haal je voldoening uit jouw voedingspatroon?’ Vaak is het antwoord ja, want de weg naar een gezond gewicht gaat meestal samen met meer energie, een gelukkig gevoel en voldoening. Toch gebeurt het wel eens dat het antwoord nee is, dan is er dus meer aan de hand.


Zelf ben ik een aantal jaren terug hersteld van een eetstoornis en dus flink wat kilo’s aangekomen. Dit was niet makkelijk; het gewicht klom omhoog en daar had ik het zelfs heel moeilijk mee. Maar samen met mijn gewicht ging ook mijn energieniveau, mijn geluksgevoelens en mijn kwaliteit van leven omhoog. Helaas was ikzelf puur en alleen gefocust op het gewicht en niet op mijn gevoel. Dit maakte mijn reis naar gezondheid eigenlijk best lastig. Nu heb ik geen weegschaal in huis en ik merk dat ik deze ook helemaal niet nodig heb. Ik weet wat mijn lichaam nodig heeft en ik weet dat ik gezond en gebalanceerd eet en daardoor weet ik dat – ongeacht wat mijn gewicht – ik gezond ben. En dat is nou precies wat het belangrijkst is.


Goed voor je lichaam zorgen, gezonde voeding waarvan je weet dat jij je goed gaat voelen, voldoende beweging en balans. Ja af en toe een wijntje te veel omdat het gezellig is en af en toe een koekje te veel simpelweg omdat het lekker is. De ene dag vroeg uit bed om nog te kunnen sporten en de andere keer een uurtje langer blijven liggen omdat jouw lichaam dat nodig heeft. Alles kan, met een gezonde basis. Ik geloof er echt is dat als jij een gebalanceerd voedings- en leefpatroon hebt met een gezonde basis waarbij er ruimte is om te genieten dat jouw lichaam zal stabiliseren op het gewicht waar het hoort te zijn. Voor de ene persoon is dat een BMI 20 en voor de ander 23, en dat maakt niet uit! Want jij weet als geen ander of jij goed voor jezelf zorgt of niet, en hoe jij je voelt belangrijker dan wat de weegschaal aangeeft.


Weeg jij je vaker dan één keer per week?

Focus jij meer op je gewicht dan je gevoel?

Voel je een bepaalde emotie – verdrietig, boos, blij, voldaan - als er iets met je gewicht gebeurt?

Ben je te veel bezig met een bepaald gewicht bereiken?

Heb jij jezelf zoveel dingen ontzegt dat er geen ruimte meer is om te genieten?

Is jouw eigenwaarde afhankelijk van de weegschaal?


Geef jij op één of meerdere van de bovenstaande vragen ‘Ja’ als antwoord. Dan heb ik nog een paar tips voor je:


1. Weeg je niet vaker dan één keer per week

Vaker is echt niet nodig. Je gewicht schommelt continue en dat is helemaal normaal. Ben je genoodzaakt om af te vallen of aan te komen om een gezond gewicht te bereiken? Weeg dan één keer per week op een vast moment.

2. Blind wegen

Als jouw eigenwaarde afhankelijk is van jouw gewicht of als je een sterke emotie voelt wanneer je op de weegschaal staat (ongeacht wat het aangeeft). Probeer dan eens om blind te wegen. Vraag bijvoorbeeld aan de vader, moeder, vriend, vriendin of diëtist of zij jouw gewicht in de gaten kunnen houden zodat jij hier niet mee geconfronteerd hoeft te worden.

3. Wees dankbaar voor je lichaam

Dit klinkt misschien wat zweverig maar dankbaarheid uitstralen naar je lichaam is zó belangrijk. Bedenk wat je lichaam allemaal voor je doet; het verteert jouw voedsel, het brengt je van a naar b en werkt iedere dag voor je. Zeg tegen jezelf dat je dankbaar bent voor alles wat je lichaam voor je doet en dan is het ook vanzelfsprekend dat je er goed voor wilt zorgen. De juiste voedingsstoffen geven en voldoende bewegen en vooral ook: je lichaam genoeg laten rusten!

4. Geloof in jezelf en schakel indien nodig hulp in

Zoals ik al zei weet jijzelf als geen ander of jij goed voor jezelf zorgt of niet. Hoe is je energieniveau? Eet je voldoende voedingsstoffen? Als je dit laatste lastig vindt kun je natuurlijk altijd hulp inschakelen van een diëtist die je kan helpen om een gezonde basis te creëren. Daarna is het aan jezelf om aan jouw zelfvertrouwen te werken. Wanneer je weet dat de basis er ligt dan weet je ook dat je zo nu en dan kan genieten van een gezellige borrel of een etentje zonder jezelf iets te ontzeggen.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page