Zoeken

Tips om de winter door te komenDe winter is in volle gang! We hopen allemaal dat na de kerst en oud&nieuw de lente er al aan begint te komen, maar helaas zal deze nog even op zich laten wachten. In plaats van in een lange, donkere winter depressie terecht te komen zijn er echt wel dingen die jij vandaag kunt doen om gezond en wel de winter door te komen. Zelf doe ik altijd mijn best om te winter zo gezellig mogelijk te maken en zo gezond en gelukkig mogelijk te koude maanden door komen. Benieuwd hoe ik dat doe? Dan ben je aan het juiste adres!


Warme gerechten


Warme winterse gerechten zijn natuurlijk een must om deze donkere maanden gezelliger te maken. Als het koud is eet ik het liefst drie keer per dag warm; in de ochtend een kommetje havermout, een verwarmend soepje tijdens de lunch en een stoofpotje, curry of iets anders cosy bij het avondeten.

Drie keer per dag warm is natuurlijk niet altijd haalbaar, maar sla vooral aan het experimenteren in de keuken en ontdek welke warme gerechten jij heel blij van wordt! En vergeet daarbij niet volop gebruik te maken van winterse groenten die nu in het seizoen zijn. Knolselderij, pastinaak, winterwortel, boerenkool en paddenstoelen. Kijk eens op de groente en fruitkalender en sla de slag!


Neem vitamine D


Vaak vergeten maar oh zo belangrijk is het bij slikken van vitamine D in de winter. X mensen in Nederland lopen namelijk het risico op een tekort en zoals vele van jullie misschien wel weten heeft dit tekort mogelijk ook invloed op jouw winterdepressie. In de wintermaanden is de UV-index van de zon namelijk te laag waardoor je zelf niet voldoende aan kunt maken. Een ezelsbruggetje; als de rrrrr in de maand zit heb je extra vitamine D nodig, dus van September t/m April. Hoeveel precies is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.


Niet te veel blauw licht


Hoe verleidelijk het ook is om juist nu de hele avond netflix te kijken, op je telefoon te scrollen of de wandeling tijdens de lunch (weg van je scherm) te maken; het is heel belangrijk om minder achter blauw licht te zitten en méér buiten door te brengen. Je maakt weliswaar minder vitamine D aan in de winter, het belang van en aanmaken van melatonine geldt nog steeds. Melatonine is een hormoon wat je slaap- en waakritme reguleren. Door dagelijks veel tijd buiten door te brengen in natuurlijk daglicht en (met name in de avond) minder schermtijd, hoe beter je nachtrust zal zijn. Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat een goed nachtje slapen direct invloed heeft op hoe vrolijk jij de dag begint.


Voldoende plezier & ontspanning


Probeer zo veel mogelijk dingen in te plannen die je leuk vindt om te doen. Maak tijd voor je hobby's en bezoekjes aan vrienden en familie. Winter wordt soms ook wel hibernation season genoemd maar dat betekent niet dat wij ons volledig af moeten sluiten van de buitenwereld. Probeer dus zeker voldoende ruimte te maken om je sociale contacten te onderhouden. Toch een avondje of een weekend alleen? Pak dan vooral een oude hobby op zoals tekenen, bakken, yoga en mediteren. Voldoende plezier en ontspanning zijn de basis voor een gezond en gelukkig leven.


Vergeet niet te bewegen


En last but not least; vergeet niet te bewegen! Ja, het is koud buiten maar die lunchwandeling zal je zeker goed doen. Vanuit de gezondheidsraad wordt er geadviseerd om dagelijks minimaal 30 minuten aaneengesloten te bewegen. Dit is ook echt een minimum! Een uurtje per dag in beweging is nog altijd beter. Dus wat vaker die wandeling maken, toch even de fiets pakken of s’ avond een half uurtje yoga of andere oefeningen doen. Probeer hierin vooral iets te vinden wat JIJ leuk vindt natuurlijk. Jezelf forceren naar de sportschool als je dit niet leuk vind gaat op de lange termijn toch niet werken. Als je iets doet waar je oprecht van kunt genieten, dan wordt dit voor je het weet onderdeel van je routine en hoef je er minder moeite voor te doen. Bewegen kan (en hoort) leuk te zijn en is zowel onderdeel van gezondheid als welzijn (dus; ontspanning!)

Wat doe jij om de winter zo goed mogelijk door te komen? Alle tips zijn welkom!0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven